Om skolan

Tänkte gå in lite mer på hur skolan går till här eftersom ni kanske tycker det är lite intressant att läsa om.
 
Jag går på Fairfield College som är en high school med year 9-13. Egentligen ska jag vara i year 13 eftersom de är 95:or men eftersom de går ut skolan i december är jag placerad i year 12 så att jag får gå med samma människor efter jul. Skolan är indelad i fyra mountains, varje mountain har en färg och varje elev tillhör ett berg. Jag är i Mt Kakepuku som är färgen blå. Det pågår hela tiden tävlingar mellan de olika bergen och man får poäng för dessa. I slutet av året räknar man ihop alla poäng så att det är ett berg som vinner.
 
Varje dag ser likadan ut (förutom onsdagar då alla lektioner är 10 minuter kortare och vi bara har 4 lektioner) och vi börjar skolan 08.40. Så 08.40 är det period 1 som pågår i en timme och efter det är det Whanau eller tutor som de flesta kallar det. Man har tutor med alla årskurser från sitt mountain men i blandade grupper. Så vi är kanske 25 stycken i min tutor grupp. I tutor gör man inte så mycket, läser student notices om det är några intressanta annars sitter vi mest och pratar eller leker lekar osv. Efter det är klockan 10.00 och det är dags för period 2 som pågår i en timme. Sen är det lunch 1 som är 35 minuter och vid 11.35 är det period 3 som också håller på en timme och efter det period 4, även den en timme lång. Vid 13.35 är det lunch 2 som håller på till 14.10 och sen är det period 5 och vid 15.10 slutar skolan. Eftersom man läser 6 ämnen så är det alltid ett ämne man inte har varje dag (förutom onsdagar då det är två).
 
Vi har en klocka som ringer när det är dags för lektionerna att börja och när dem slutar. Även om läraren har avslutat lektionen innan klockan ringer får man inte lämna klassrummet förrän klockan ringer och man får inte vistas på skolområdet under lektionstid utan en lapp från en lärare. Man tilltalar inte heller lärarna med deras förnamn utan säger mister eller miss och så deras efternamn, fast det går bra att bara säga miss eller mister också om man inte orkar säga hela namnet eller som jag, inte kan det. Vi har inte heller skåp, utan man är tvungen att bära runt på alla sina grejer hela tiden. Men rykterna säger att de håller på att fixa skåp till year 13 nästa år, vilket innebär att jag kommer få ett skåp då, tjoho. Som year 13 får man vissa fördelar, de har t.ex. ett rum där bara de får vara under luncherna osv. Vi andra får antingen sitta i biblioteket eller ute på skolgården och äta vår lunch. Lunchen tar man med sig själv hemifrån eller så köper man något i kiosken som finns ute på skolgården. Så en typisk kiwilunch i skolan består typ av nötter, chips, frukt, godis, en smörgås eller wrap. Folk här äter alltså snacks till lunch, lite wierd men ja.
 
Här får man inte heller betyg på kursen man läser utan under kursen får man assesments som ger olika typer av credits och man behöver ett visst antal med olika credits för att komma in på universitetet. I slutet av varje år gör man även exams som också ger credits. De har 3 olika betyg som man kan jämföra med vår gamla betygsskala; Achieved (G), Achieved with Merit (VG) och Achieved with Excellence (MVG). De flesta skolor i Nya Zeeland har skoluniform men inte min skola. Folk har på sig nästan i princip vad som helst, även shorts fast det är typ 10 grader kallt ute. Är dock glad över att slippa uniform, har sett några av mina svenska kompisars uniformer och ja det är ju inte den vackraste synen direkt (sorry guys, hehe).
 
Kan ju också gå in på vad jag gör under mina lektioner också. English är precis som vår svenska, vi läser böcker och skriver texter osv. Matten är enkel, i princip repeterar vi det som jag redan gjort i ettan och tvåan så jag glider genom matten, hehe. Musiken gör vi inte heller så mycket på, man sitter och spelar lite och sjunger lite för sig själv eller försöker spela ihop nått med andra eller bara sitter och pratar om något helt annat. Sen har vi mina idrottsämnen. Det roliga här är att ingen byter om utan alla har idrott i sina vanliga kläder, lite sunkigt men det är ju ingen som tar i så att man svettas direkt. Mest idrott har vi i SPL (Sport and Leisure) då vi kör nån lagsport nästan varje gång. Det ända vi gjort i RCH (Recreation and Health) än så länge är att spela pingis och prata om stress. Igår fick vi ligga och göra avslappningsövningar hela timmen, halva klassen somnade och även jag. I APE (Advanced Physical Education) har vi bara gjort teoretiska saker än så länge, vi har pratat om Super 15 Rugby och nu pratar vi om muskler och grejer. Fattar ju knappt sånt på svenska så har lite problem att hänga med men det går hyffsat.
 
Mycket text om nån nu är intresserad och orkar läsa, hehe.

Kommentarer
Lina säger:

Väldigt intressant tycker jag!!! Roligt att veta sånt! :)

2013-08-20 | 12:04:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback